perjantai 20. helmikuuta 2015

Häämarssihämmennys

Jonkun mielestä olen ehkä vähän ajoissa näiden suunnitelmien kanssa, kun häihin on yli kaksi vuotta aikaa eikä säästössä ole sentin hyrrää ja ja ja...

En mahtanut taaskaan itselleni mitään! Jotenkin vain huomasin normaalien random-blogiseikkailujen ja netin maailmassa pyörimisen tuloksena, että olin päätynyt kuuntelemaan katkelmia häämarsseista täältä. Mendelssohnin häämarssin pärähtäessä mieskin havahtui omista puuhistaan ja tuli hämmästelemään tätä häiden alkusoittojen ihmeellistä maailmaa (tosin ensin sain kuulla hiukan siitä, kuinka hassua on kuunnella häämarsseja jo nyt...).

A:n mielipide oli, että juuri Mendelssohn ja toisaalta Wagner olivat perinteikkyydessään kivoja, ja toivat häät mieleen, toisin kuin joku mikä-sattuu-modernimusa. Omasta mielestäni nämä kaksi olivat kuitenkin hiukan turhan jykeviä. En keksi kuvaavampaa sanaa sille tunteelle, jonka ne minussa herättävät - vaikka toki minäkin näen mielessäni samalla hääparin marssimassa avioliittoa kohti. Kaipaisin ehkä jotakin vähän keveämpää. Kuten Prinsessa Ruususen häämarssia. Paitsi että sen alkusoitto on hassu :)

Oikeastaan lempparini tähän mennessä on Toivo Kuulan Häämarssi, vaikka tiedän, ettei se ole keveä. Se on oikeastaan vähän synkkä. Minulle se tuo jotenkin samanlaisia mielikuvia kuin Myrskyluodon Maija - näen Kuulan soidessa mielessäni merenrannan ja siellä seisovat puut ja kalliot, jotka kestävät, vaikka tuuli ja vuodenajat yrittävät riepottaa niitä päivästä ja vuodesta toiseen. Pidän tästä mielikuvasta kovasti.
Ehkä en silti niin kovasti, että tämä Kuula lopulta soisi meidän häissä.

Yhden ehdottoman EI:n olen myös löytänyt: Jesus bleibet meine Freude. Se on minulle enemmän kuoro- kuin hääkappale.

Minulla on myös toinen erikoinen (vai onko Kuula erikoinen mieltymys? Enpäs tiedäkään!) ajatus häämarssiksi. Se olisi hauska, se kuvaisi meitä, se olisi kaunis - ja se ei todellakaan löydy joka urkurin nuotistosta...
Vielä yksi vinkki. Se on pelimusiikkia.

Arvaatteko jo? Ette? Ei, ei ole Final Fantasy -sarjasta... vaan Zeldasta. Tiedättekö sen vihreähattuisen kaverin? Juu, se sarja. Paitsi että se vihreä kaveri on Link, ja Zelda on prinsessan nimi. Tämän asian A selitti minulle, kun ensimmäistä kertaa juttelimme netissä, ja sillä tiellähän tässä ollaan. Joka tapauksessa, sarjassa on paljon hienoa musiikkia, ja sieltä löytyy myös potentiaalisia marssiehdokkaita. Esimerkkinä vaikka tämä video (voitte hypätä heti noin puoleenväliin).

Tiedän kyllä, että kirkossa soitettavan musiikin pitäisi olla tilaisuuteen sopivaa. Olen kuitenkin pohtinut, mikä mahtaa tehdä mistään häämarssista kirkkoon sopivaa? Zeldassa ei ole ainakaan mitään erityisen huonoa kirkkoa ajatellen. Jäänee silti haaveeksi, koska kappale vaatisi kanttorilta ylimääräistä työtä.

Onkohan kenelläkään muulla yhtä hulluja ideoita?Ei kommentteja:

Lähetä kommentti